„Kolega Mela Gibsona” spektakl dostępny w Rabce-Zdroju

Zapraszamy na spektakl teatralny pt. KOLEGA MELA GIBSONA, który odbędzie się 4 maja 2024 o godz. 17.00 w Teatrze Lalek „Rabcio” w Rabce-Zdroju (ul Orkana 3c). Komedię Teatru Korez w Katowicach zagra dyrektor tej sceny Mirosław Neinert.

Plakat wydarzenia. Na bordowym tle 4 zdjęcia aktora ze sztuki. Wokół informacje o spektaklu, organizatorach i usługach dostępności.

Tekściarz, satyryk i konferansjer Tomasz Jachimek napisał „Kolegę…” na pohybel artystom – aktorom, których śmiesznostki bezprzykładnie i z rozbrajającą niefrasobliwością zdradza szerokiej widowni. Feliks Rzepka, ukazany w niecodziennej dla artysty sytuacji (przesłuchanie na komisariacie)  jest egzemplifikacją „wybitnego” aktora, który ze szczytów sławy i popularności za sprawą jednej decyzji dyrektora teatru stacza się na samo dno scenicznego niebytu. W składanych zeznaniach, upajając się poświęconą mu uwagą komisarza, odsłania kulisy apogeum swojej sławy, blaski i cienie artystycznego żywota, niedowierzanie wobec przełomu w jego karierze i chaotyczne posunięcia, do jakich ów zawodowy zakręt go pchnął.

Mirosław Neinert, grający Rzepkę, w poczuciu pełnej bezkarności podrwiwa sobie z aktorów – chałturników, co za polonijne dolary są skłonni i „Majteczki w kropeczki” zaśpiewać i striptiz zrobić, obnaża sekrety osobistego życia artystów i ich rodzin (które za zasługi cierpliwości i codziennego męczeństwa winny być natychmiast kanonizowane); po piórach obrywają też krytycy – ci przychylni po społu z przychylnymi inaczej; cięty język aktora nie oszczędza nawet sponsora przedstawienia…

Sztukę wyreżyserował Waldemar Patlewicz.

Dźwięk i światło realizuje Sergiusz Brożek.

Oto filmowe zaproszenie z udziałem Mirosława Neinerta i Ani z Kinematografu.

Filmowe zaproszenie, z napisami i PJM

Dostępność

Dla osób głuchych będzie tłumaczenie na polski język migowy. Osoby niewidome i słabowidzące będą mogły skorzystać z  audiodeskrypcji przez słuchawki. Budynek teatru jest dostępny architektonicznie. Parking posiada miejsca z niebieską kopertą. Od parkingu do wejścia na salę widowiskową nie ma stopni. Jest także toaleta dla osób z niepełnosprawnościami.

Dla osób, które mają trudności w dotarciu na spektakl, na terenie powiatu nowotarskiego, możemy zorganizować przewóz do teatru i z powrotem. Prosimy o zgłoszenie takiej potrzeby do 2 maja.

Osoby z dziećmi na czas spektaklu mogą pozostawić pociechy pod opieką w teatrze, za dodatkową opłatą (10 zł). Prosimy o wcześniejsze zgłoszenia.

Bilety

50 zł bilet normalny

25 zł bilet ulgowy dla OZN i asystenta

Rezerwacja biletów, zgłaszanie potrzeb transportu, opieki nad dziećmi lub jakiejkolwiek innej kwestii proszę kierować na nr tel./SMS 609 10 77 88 lub email: a.czapnik@fundacjakinematograf.pl.

Zapraszamy do kontaktu!

Organizator: Fundacja Kinematograf