ZOBACZYĆ MUZYKĘ – dostępny koncert Kapeli Hanki Wójciak

Serdecznie zapraszamy na koncert Kapeli Hanki Wójciak ZOBACZYĆ MUZYKĘ, który odbędzie się 19 listopada 2023r. o godz. 17.00 w Teatrze Lalek „Rabcio” w Rabce-Zdroju (ul Orkana 3c). Będzie to szczególne wydarzenie – koncert dostępny, czyli uwzględniający różne możliwości uczestniczenia w takim wydarzeniu.

Na różowym tle roześmiana Hanka Wójciak, w czerwonej koronkowej sukience. Na głowie i ramionach ma sznurki z kolorowymi piórkami. Stoi boso w niebieskich rajstopach, ze skrzyżowanymi nogami. Obok informacje o koncercie, piktogramy usług dostępności i logotypy organizatorów: Fundacja Kinematograf, Centrum Kultury, Sportu i Promocji w Rabce-Zdroju, Radio Kraków - patronat medialny, Województwo Małopolskie - współfinansowanie.
Plakat koncertu

KAPELA Hanki Wójciak to polski zespół trip-folkowy. Tworzy i gra muzykę z pogranicza ethno, world music i piosenki autorskiej. Został założony w Krakowie, w 2010 roku przez Hankę Wójciak –  góralkę z Zakopanego, wokalistkę i pieśniarkę, współautorkę muzyki oraz autorkę tekstów. Hanka Wójciak jest laureatką m.in. Festiwalu Pamiętajmy o Osieckiej, Studenckiego Festiwalu Piosenki, Festiwalu Twórczości Korowód oraz Rock & Chanson Festival.  Jest także aktorką i dziennikarką.  W Radiu Kraków prowadzi autorską audycję muzyczną „Dobry wieczór u Hanki Wójciak”. W kompozycjach KAPELI słychać polskie motywy ludowe, połamane rytmy, biały śpiew oraz wokalne improwizacje w rejestrze gwizdkowym. To muzyka bliska ziemi, dynamiczna, pulsująca i taneczna, chwilami nawet trip’owa. Teksty Hanki opisują współczesny świat, ale zawarte w nich archaizmy oraz słowa zaczerpnięte z góralskiej gwary dodają jej piosenkom ludyczności i baśniowości. KAPELA Hanki Wójciak wydała trzy płyty: „Znachorka” (2014), „Zasłona” (2017) oraz „KAPELA Hanki Wójciak i PRZYJACIELE Śpiewnego Świata Live (2023). W 2022 roku Hanka Wójciak została uhonorowana nagrodą Miasta Zakopane „Siła korzeni” – przyznawaną za osiągnięcia w szerzeniu kultury i szczególną dbałość o materialne oraz niematerialne dziedzictwo kulturowe regionu tatrzańskiego, przekazywane kolejnym pokoleniom.

Koncert w naszym zamyśle będzie wydarze1niem dla wszystkich. Mamy nadzieję, że stanie się wspólną przestrzenią przeżycia osób, które jednoczy pragnienie uczestniczenia w życiu kulturalnym. Będzie okazją do poznania różnorodności sposobów odbioru muzyki i płynącego stąd bogactwa form przekazu. Chcemy by koncert stał się zachętą do dyskusji ze stereotypami.

Zobaczyć muzykę – zobaczyć koncert można na wiele sposobów. Osoby niewidome lub słabowidzące będą mogły zobaczyć dzięki audiodeskrypcji. Lektorka na żywo opowie o tym, w co ubrani są artyści i co dzieje się na scenie. Usłyszą to tylko ci, którzy będą korzystać z tego dostosowania – przez słuchawki.

Zobaczyć muzykę będą mogli głusi. Koncert będzie wykonany w dwóch językach polskich: w języku polskim fonicznym – śpiewany oraz w polskim języku migowym –  interpretowany przez tłumaczy słyszących i głuchych.

Ponad to wyświetlane będą napisy z tekstami piosenek i opisem charakteru muzyki (czyli napisy dla niesłyszących). Z doświadczenia wiemy, że napisy stanowią wsparcie nie tylko dla osób niesłyszących lub słabosłyszących, ale i dla widzów, którzy lepiej odbierają treść w formie tekstu. Z napisów korzystają często osoby niedosłyszące np. z powodu wieku.

Na koncert będą mogli przybyć także widzowie z trudnościami w poruszaniu się, ponieważ budynek Teatru Lalek „Rabcio” jest dostępny architektonicznie. Przed budynkiem jest parking, droga na widownię jest szeroka i bez stopni, jest także dostosowana toaleta. Nasi wolontariusze będą podczas tego wydarzenia pomagać w zajęciu odpowiednich miejsc, udzielą informacji i będą służyć pomocą winnych potrzebach uczestników.

Osobom, które mają trudności w dotarciu na koncert i powrocie do domu (na terenie powiatu nowotarskiego), możemy zapewnić transport, po zgłoszeniu takiej potrzeby do 18 listopada do godziny 15.00.

Przy okazji koncertu będzie można kupić wszystkie płyty zespołu:

ZNACHORKA – 40 zł

ZASŁONA – 40 zł

KAPELA Hanki Wójciak i PRZYJACIELE Śpiewnego Świata. Kolekcjonerski dwupłytowy album, dopiero co wydany. Dostępny tylko na koncertach- 135 zł

Płatność gotówką albo blikiem.

Bilety:

cena regularna 50 zł
cena ulgowa 15 zł – osoby z niepełnosprawnościami.

Rezerwacje, informacje, zgłoszenie potrzeb transportu lub innych potrzeb: tel./SMS 609 10 77 88 lub e-mail a.czapnik@fundacjakinematograf.pl

Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego

Patronat medialny Radio Kraków